ADFORS Basket Litomyšl vládl střední Evropě

Květen 28, 2019

Obrovského úspěchu dosáhli mladší žáci místního basketbalového klubu ADFORS Basket Litomyšl, když dokázali zvítězit ve finálovém turnaji Středoevropské basketbalové ligy žáků. Náš klub získal právo pořádat finálový turnaj, a tak sportovní haly v Litomyšli a České Třebové hostily od 15. do 17. března celkem deset týmů, po dvou z České republiky, Německa, Rakouska, Polska a Slovenska.

A že byl o mezinárodní basketbal zájem, o tom svědčí velká návštěvnost zápasů, která se především na domácích duelech počítala na stovky. Finálový duel pak sledovalo kolem 400 diváků.

ADFORS Basket – Danube Future Stars (Rakousko)  64:56

ADFORS Basket – BK Inter Bratislava (Slovensko)  51:34

Na úvod finálové skupiny A jsme se utkali s rakouským týmem, který jsme i přes počáteční nervozitu dokázali přehrát. Ve večerním duelu jsme pak po velmi energickém výkonu jasně dominovali v utkání s bratislavským Interem.

ADFORS Basket – Mitteldeutsche Basketball Academy (Německo)  59:43

ADFORS Basket – Zastal Zielona Góra (Polsko)  47:42


První sobotní duel byl opět pod naší kontrolou, když jsme neměli větší starosti s německým protivníkem. Poslední zápas ve skupině s polskou Zielonou Górou byl utkáním o postup do finále. Byl to opravdu veliký boj, ze kterého jsme nakonec vyšli jako šťastnější tým my.

ADFORS Basket – BK Opava (ČR)   52:45

Favorit finálového duelu byl jasný. Opava v dosavadním průběhu soutěže vyhrála všech 19 zápasů a v několika posledních vzájemných měřeních sil nás vždy porazila. Ale to vše bylo zapomenuto. Bylo tu finále, tedy jeden zápas, který rozhoduje o vítězi. My jsme byli povzbuzeni výhrami a výkony ve skupině, takže jsme do zápasu šli rozhodně s cílem vyhrát. Po většinu utkání jsme byli lepším týmem a vypracovali si poločasové vedení 31:17. To sice Opava v poslední části stáhla na rozdíl jediného koše, ale naši kluci závěr ubojovali a zásluhou výborné obrany dokázali vedení udržet. Tým ukázal velkou vnitřní sílu a odhodlání. Dalo by se říci, že turnaj vyhrál tým, který nejvíce chtěl a šel si tvrdě za vítězstvím.

Velké individuální ocenění získal Tomáš Folta, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem finálového turnaje.

Po organizační stránce klaplo vše na jedničku a musím tímto poděkovat všem, kdo se na přípravě tohoto turnaje podíleli. Velké díky patří také všem divákům, kteří chodili v hojném počtu a vytvářeli skvělou kulisu.

Na turnaji hráli a body zaznamenali:

Bohdan Slawisch - 70, Tomáš Folta - 45, Adam Švanda - 29, Michal Bílek - 27, Jonáš Brýdl - 21, Adam Kubíček - 18, Ondřej Vomáčka - 18, Tomáš Sedláček - 16, Šimon Vašek - 10,

František Tupec - 8, Adam Bielko - 4, Matěj Hanuš - 4, Vojtěch Tupec - 2, Kryštof Grujbár - 1, Daniel Král, Jakub Martiník

Martin Šorf, předseda klubu