Den s ADFORS 2023

Červenec 7, 2023

Letos náš den připadl na neděli 2. července a musíme se pochválit, povedl se. Smetanova Litomyšl připravila bohatý kulturní program. Návštěvníci festivalových zahrad se ocitli na „uměleckém hřišti“ s hudbou, zpěvem, tancem i výtvarnem.

ADFORS tým připravil hry a soutěže pro nejmenší návštěvníky a opravdu jsme se letos nezastavili. Zájem byl obrovský! Měli jsme tato stanoviště:

Sklárna – hravé seznámení se s výrobou skelného vlákna a výroba malé lucerničky, poté skládání puzzle

Vodárna – vodní svět milují všechny děti a trefit se vodní pistolí na terč byla opravdu zábava, zvlášť, když se musely trefit do stop, které tam zanechal náš rys Šerák.

Běhárna – vyhrají děti nebo malá kulička? I na této disciplíně se děti potkaly s rysem Šerákem – běh za kuličkou připomínal lov. Vyhrál samozřejmě ten rychlejší.

Hopsárna – děti si zkusily skákat do dálky a vzdálenost jim měřila zvířátka. Složily si puzzle nebo zahrály pexeso.

Na všech těchto stanovištích děti sbíraly razítka do hrací karty, kterou pak vyměnily za malý dárek a za žeton, kterým pak mohly zaplatit ve stánku místní charity. Tu jsme tímto podpořili a představili velké většině návštěvníků Dne s ADFORS. Našich aktivit se zúčastnilo téměř 600 dětí!

Po několika uměleckých vystoupeních v zahradách plných návštěvníků přišli na řadu tanečníci z Dekkadancers a Malý princ s Janem Cinou.

Vyvrcholením dne, ale i celého festivalu bylo Velké finále přenášené živě na obrazovku do zahrad.

Pořadatelé odhadují, že se odpolední části programu zúčastnilo až 3 tisíce návštěvníků.