Závěrečné prezentace YOUNG TALENT 2022-2023

Červen 22, 2023

Dne 8.6.2023 proběhly v Praze na DOCKu závěrečné prezentace všech Young talentů z České a Slovenské republiky před panem Rosákem, generálními řediteli a HR řediteli Saint Gobain ČR a SROV. Letošní ročník úspěšně zakončilo 14 talentů.

Účastníci prezentovali níže uvedené vybrané projekty:

  1. Zaměstnanecké nápady na zlepšení – mentor Jan Kovář – Business excellence manager (SG Adfors CZ, s.r.o.)
  2. Optimalizace pohybu VZV v areálu závodu Sekurit v Hořovicích – mentor Adam Zausin – Supply Chain Director  (SG Sekurit)
  3. Balení budoucnosti – Cirkulární ekonomika – mentor Martin Beneš – EHS manager (SG Isover Častolovice)

O své zkušenosti z celého ročníku YT se s námi podělili naši talenti:

O čem to vlastě celé bylo? Na to nedokážu jednoznačně odpovědět. Jako jsem na začátku neměl tušení do čeho jdu, tak ani nyní přesně nevím s čím odcházím. S jistotou ale můžeme říct „Stálo to za to!“.

Poslední půl rok, kdy jsme pracovali na projektech byl hezkým spojením formální a do značné míry také neformální částí. Dát dohromady skupinu lidí různých profesí, povah, závodů kde pracují a v neposlední řadě i skupinu lidí s odlišnými přístupy k práci, zní zajímavě. A každopádně to zajímavé bylo.

Formální část YoungTalentu je celkem jednoduše koncipovaná. Z různých závodů Saint-Gobain se sejdou návrhy na projekty, které v sobě mají potenciál, ale musí se jim někdo věnovat, aby tento potenciál odhalil a ideálně i konkrétně navrhnul, jak ho využít. My jako skupina patnácti lidí jsme si mohli vybrat ze tří projektů, do kterých jsme se rovnoměrně rozdělili. Volba byla na každém z nás, podle toho, jaké téma je mu blízké. Potom se každá skupina pod vedením lektorky Jany Horákové svému tématu dle určité struktury věnovala, a snažila se z původního nápadu vytesat hmatatelná data. Jako ostatní projekty se i ty naše skládaly z analýz, osnovy, harmonogramu a cílů. Co ale dělalo z této na první pohled možná ne příliš chytlavé činnosti tu veškerou zábavu, na kterou můžeme nostalgicky vzpomínat? Právě ta část neformální.

A o tomhle především YoungTalent byl. O partě lidí, která se i přes veškerá úskalí, hledání cest a mnohdy nelehkým úkolům, dokázala vždycky společně zasmát. Kuba pracoval na projektu Zaměstnanecké návrh na zlepšení a Anička pracovala na projektu Optimalizace a využití VZV v závodu Sekurit v Hořovicích.

Projekt s cílem zvýšit angažovanost lidí v podávání zlepšovacích návrhů jsem si vybral právě kvůli té ohromné volnosti, kterou v sobě ukrýval. Na jednu stranu svoboda a volnost nás do tohoto projektu vtáhla v té sestavě lidí, ve které jsme všichni cítili, že je to téma právě pro nás. Na druhou stranu, byla právě tohle naše největší výzva. Nejtěžší otázkou pro nás na začátku bylo ujasnit si kudy kam. Ze začátku si z našich společných setkání vybavuji hodně paniky, která se mísila se snahou odvést co nejlepší práci. A zde, v časech zoufalství se projevily naše odlišné přístupy díky kterým, jsme ten náš domeček z karet kousek po kousku začali stavět. Někdy bylo potřeba tu část, před kterou jsme se zrovna ocitli prostě odmakat. Pak nastaly chvíle spíše k přemýšlení a stanovování dalších dílčích cílů nebo prostě přišel čas se tomu všemu na chvíli jen zasmát a celou situaci odlehčit. Jestli bylo jednoduché tento projekt zpracovat a dotáhnout do konce? Nebylo, rozhodně ne. Jestli to bylo zábavné? Bylo, to každopádně. A díky čemu se nám povedlo tento náročný úkol zvládnout a při tom se i zasmát? Podařilo se nám to, protože jsme byli tým. Podařilo se nám to, protože jsme si pomáhali, měli jsme společný cíl a všichni jsme chtěli, aby se to povedlo. Naše rozdílné názory i přístupy k řešení problémů nás nerozdělovaly, ale spojovaly. Ve chvílích, kdy jsme řešení nalezli právě díky těm našim rozdílným pohledům na věc, jsme si nejvíce uvědomovali hodnotu každého v týmu. A namíchat český Saint Gobain s tím slovenským? Velice uvolňující prvek :)

Projekt na optimalizaci VZV v Sekuritu jsem si vybrala především proto, protože jsme hned na začátku mysleli, že budeme mít jasná data, se kterými se bude dát pracovat. Opak byl ale pravdou :). Jak už to u projektů bývá i náš skrýval spousty nepříjemností… Nedostatečné informace o vozících, nesprávně vedení knihy jízd nebo nevedené vůbec. Společně s dalšími třemi členy týmu jsme po počátečním nadšení byli maličko zoufalí. Ale není nic, s čím bychom si neporadili. Data která nebyla v elektronické podobě jsme si zajistili starou dobrou klasikou – procházeli jsme jednu knihu jízd za druhou, dokud jsme nenašli vše, co jsme potřebovali. Každý z nás jsme k práci přistupovali osobně a s jiným úhlem pohledu což samozřejmě mělo svá pro i proti ale vždy jsme došli ke společnému cíli. Postupně jsme nacházeli nová a nová řešení ze kterých jsme měli opravdu radost. Každé z našich řešení totiž znamenalo finanční úsporu pro závod Sekurit. Nakonec jsme v závody zrušili dva vysokozdvižné vozíky a dva paleťáky čímž vznikne velká finanční úspora. Upravili jsme smluvní podmínky, měsíční nájezdy motohodin a Sekurit bude jednat se společností Jungheinrich každý půl rok o případných změnách tak, aby neplatili zbytečně za služby, které nevyužívají. Dohromady jsme tvořili skvělý tým který si rozuměl nejen po pracovní stránce ale i mimo kanceláře. A jak zmínil Kuba, příjemným zpestřením byla kombinace Českých a Slovenských zaměstnanců skupiny SG.

V duchu spolupráce, korekcí a usměrňování našich kroků se celý půlrok pomalu uzavíral a na obzoru se začala rýsovat finální obhajoba naší práce. Tady nás humor začal lehce opouštět. Ale... jen trochu. Já osobně mám docela problém se něco učit nazpaměť, proto pro mě byla každý náš nácvik prezentace v podstatě originál stejně tak pro Aničku, která měla také každou prezentaci originální. Ostatně proč si dělat přípravy, když na tom intenzivně pracujeme půl roku a přesně víme, co naše jednotlivé kroky obnášeli, jaké byly komplikace, a naopak co se nám povedlo na první pokus. Už při chystáni prezentace byla v našich týmech cítit lehká nervozita. Někdy silnější, někdy slabší. Na celou prezentaci jsme měli zhruba půl hodiny, ve které měl každý z nás svoji část, o které vyprávěl publiku složeném z ostatních účastníků YoungTalentu a vrcholovým managementem z různých závodů Saint-Gobain. I přes předchozí nervozitu prezentaci každý tým skvěle zvládnul. A co nám udělalo největší radost? Naše vzájemná podpora jak uvnitř každé skupiny, tak i mezi všemi třemi týmy. Po této konečné obhajobě naší půlroční práce následoval oběd, rozloučení, a cesta domů.

Jsme rádi, že jsem tohle vše absolvovali a že to bylo právě s těmito lidmi. Doufáme, že i když jsme se nyní všichni vrátili do svých běžných zajetých kolejí, že si na tuhle společnou zkušenost vzpomeneme, a určitě se ještě potkáme. Zároveň doporučujeme všem, kteří tuto nabídku dostanou, aby neváhali a šanci určitě využili. Je to přínosem nejen pro pracovní život, ale i pro ten osobní :).